De som vil bevege fremtidens politikk

De som vil bevege fremtidens politikk

Hvilke unge politikere vil prege samfunnsdebatten de ti neste årene? Gambit H+K har spesielt merket seg noen unge politikere som deltar i årets valgkamp. Det er mange politiske talent i de politiske partiene i Norge, men vi har funnet frem til noen av de unge stemmene som vi tror kommer til å ha en sentral stemme i fremtidenes debatter.

For å spisse listen har vi valgt å se bort fra de som er over 30 år ved stortingsvalget 9. september. De personene vi har valgt ut har en viktig ting til felles; de har vært villige, og i stand til, å reise spørsmål som har ført til debatt i offentligheten, og de har ofte valgt å gjøre det på tvers av det som har vært partiets vedtatte politikk.

Vår tro er at folkene på denne listen er stemmer vi kommer til å bli bedre kjent med i årene som kommer. De vil trolig være med på å påvirke samfunnsdebatten gjennom sin evne til å spissformulere og lansere ideer. Listen under, er satt opp i alfabetisk rekkefølge.

Ida Lindtveit (20 år), Kristelig folkeparti
Ida er sentralstyremedlem i KrFU og KrFs eneste kommunestyrerepresentant i Oppegård. Istedenfor å arbeide alene, deltar hun aktivt i Høyres kommunestyregruppe, uten at det legger demper på henne som tydelig KrF-profil. Denne kombinasjonen, av å stå sterkt alene samtidig som hun drar nytte av et stort gruppefellesskap, gir henne en svært nyttig erfaring. I løpet av høsten ventes hun å bli ny nestleder i KrFU. Mye tyder på at hun er KrFU-leder om et par år, hvis hun da ikke før den tid fanges opp av regjeringsapparatet. Ida er aktiv blogger.

Ingrid Ophaug Dahl (22 år), Miljøpartiet De Grønne
Ingrid er talsperson for Grønn Ungdom (2013), Miljøpartiet De Grønnes ungdomsorganisasjon. Hun studert europastudier ved Universitetet i Oslo Universitetet i Oslo i et år, og er nå i gang med lektorutdanning ved samme universitet.

Ophaug Dahl har siden hun ble valgt til talsperson for Grønn Ungdom markert seg kraftig i avisspaltene over det ganske land. Hun representerer et parti og et syn som har fått et skikkelig fotfeste her til lands for første gang i dette valget. Det, og hennes solide framtoning i en lang rekke debatter denne sommeren og høste gjør at vi tror hun vil være med på å forme hvordan politikk diskuteres i årene som kommer. Ingrid ble også portrettert i artikkelserien Politisk talentet på NRK.

Ivar Vigdenes (29 år), Senterpartiet
Ivar kan bli et interessant navn å følge videre. Som politisk rådgiver for olje- og energiminister Ola Borten Moe gjennom tre år markerte han seg som en stridbar politiker med hjertet til høyre for sentrum. Gullgutt eller enfant terrible, derom er meningene delt i partiet. Men ingen tviler på at han er en kunnskapsrik og hardtarbeidende mann. Som nyutnevnt ordfører i Stjørdal dyrker han borgerlig samarbeid lokalt, og signaliserer åpent en interesse for Sp-samarbeid med en borgerlig regjering etter valget. Med en egen evne til å fange medias oppmerksomhet kan Ivar bli en stemme å regne med i debatten, enten han engasjerer seg i Trøndelag eller på landsplan.

Jenny Clemet von Tetzschner (21 år), Høyre
Jenny er 1.nestleder i Oslo Unge Høyre siden 2011. Hun er 21 år gammel og studerer juss ved Universitetet i Oslo. Markant ung politiker som flere ganger har vist at hun er villig til å tale midt i mot flertallet i partiet, og som tør å flagge de enkeltsakene hun tror på. Flere kronikker i landsdekkende aviser, og politisk pedigree gjør at vi tror dette er en Høyre-politiker vi kommer til å høre mye fra de kommende årene.

Kristine Lie (21 år), Fremskrittspartiets Ungdom
Kristine studerer juss ved Universitetet i Bergen. Hun er 2. kandidat i Sogn og Fjordane og tidligere trainee i FrPs gruppesekretariat på Stortinget. Nettopp traineeordningen er en av partiets viktigste anledninger for å gi unge talent en mulighet til å vise hva de er gode for. Kristine har gjennom sine taleevner og bred kunnskaps om politikk vist at hun har et brennende engasjement, spesielt knyttet til sin egen fylkeskommune. Hun er svært opptatt av finansiering av helsetjenester og infrastruktur.

—Oppdatert 18.09.13—

Vi oppdaterer listen med tre politiske talenter fra SV, Arbeiderpartiet og Venstre. Disse hadde falt ut under publiseringen av saken 17.09.13. Dermed er alle partiene på Stortinget representert.

Snorre Serigstad Valen (28 år), Sosialistisk Venstreparti
Snorre har vært stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag siden 2009. Han har vært SVs medlem i Utenriks- og forsvarskomiteen og ble gjenvalgt til Stortinget. Tidligere har han vært medlem av ar tidligere Sør-Trøndelag fylkesting og Trondheim bystyre.

Snorre Valen er allerede i ferd med å etablere seg i rikspolitikken. Når vi allikevel trekker han fram som et fremtidig politisk talent, er det fordi vi er sikre på at han kommer til å bli ennå mer sentral for SV i årene som kommer. I tilleg til å være en kunnskapsrik og debattsterk politiker har han også dyrket en aktiv musikk-karriere og blant annet gitt ut plate med bandet Gallery.

Sveinung Rotevatn (26 år), Venstre
Sveinung har siden 2010 vært leder i Unge Venstre og ble valgt inn på Stortinget fra Sogn og Fjordane. Gjennom en årrekke har han på klingende nynorsk vært med på å definere hva liberalistisk politikk består av ifølge Venstre. Han er allerede et av partiets (moderpartiet inkludert) mest profilerte medlemmer, og har hatt en høy profil som vi er sikre på kommer til å vedvare. Sveinung er en av de nye stortingsrepresentantene som vi er sikre på kommer til å markere seg i perioden.

Torstein Tvedt Solberg (28 år), Arbeiderpartiet
Torstein var andrekandidat for Arbeiderpartiet i Rogaland til Stortingvalget og ble valgt inn som ny stortingsrepresentant. Han har tidligere sittet i bystyret og formannskapet i Stavanger. Solberg har det siste året vært politisk rådgiver for næringsminister Trond Giske.

Han har vist at han er et stort politisk talent. Til tross for at han har klare meninger, er han godt likt i ulike fløyer i partiet. Det sier mye om hans posisjon at han i nominasjonsrunden i Rogaland Arbeiderparti vant fram i konkurranse med tidligere fylkesordfører Tom Tvedt og fylkespartiets leder Frode Berge. Vi er sikre på at Torstein har det som skal til for å bli en markert politiker for Arbeiderpartiet i årene framover. Spørsmålet er om partiet gir han muligheter til å springe ut i full blomst.

Foto: Fremtidens politikere, her illustrert med Ingrid Ophaug Dahl (Creative commons 2.0 by Miljøpartiet De Grønne)

Om skribenten

Jan kom til Gambit H&K i 1995 og er i dag leder for avdelingen for samfunnskommunikasjon. Han har bakgrunn som informasjonssjef i Vin- og brennevinleverandørenes forening, sentralstyre-medlem i Fremskrittspartiets Ungdom, nestleder i bransjeforeningen Norske Informasjonsrådgivere og i Norges Konservative Studentforbund, samt flere styreverv ved Universitetet i Bergen.

 • http://www.mdg.no/ Miljøpartiet De Grønne

  Ingrid er råflink, vi gleder oss til å følge henne videre!

  Vi vil gjerne også framsnakke fylkesleder i Oslo MDG og stortingsvara for Rasmus Hansson, Una Aina Bastholm, og generalsekretær i Grønn Ungdom Anders Skyrud, sammen med alle de andre fantastisk dyktige grønne talentene i Grønn Ungdom. :)

  http://oslo.mdg.no/une-aina-bastholm/
  http://www.gronnungdom.no

  • Jan Ottesen

   Hei, Takk for innspill og gratulerer med valget. Det blir veldig spennende å følge med på De Grønne/Grønn Ungdom og hvordan partiet nå vil profilere seg på Stortinget. Vi må jo helt tilbake til Kystpartiet siden vi fikk et helt nytt parti valgt inn på Stortinget.
   Mvh
   Jan