En siviløkonom på ville veier

Lar du fornuften eller følelsene bestemme fremtiden din? Som NHH-student brøt jeg med de tradisjonelle karrierevalgene og fikk prøve meg i Gambit.

Mange av mine medstudenter ved Norges Handelshøyskole i Bergen har høye ambisjoner, men de fleste har en tendens til å søke seg til tradisjonelle arbeidsmiljøer. Jeg tror dette er en selvpålagt begrensning fordi utdanningen åpner for så mange flere muligheter enn det de fleste kanskje tror. Nettopp derfor valgte jeg å se forbi de tradisjonelle valgene og prøve meg som intern i Gambit. Det føles godt, og viste seg å være fornuftig også.

Burde blitt lærer
Jeg var 19 år da jeg bestemte meg for å bli journalist. Jeg hadde reist på backpacking jorden rundt og ville ha en jobb som krevde alt annet enn en stresskoffert og en fancy dress. Jeg burde kanskje heller blitt lærer, sykepleier eller valgt realfag og utdannet meg til å bli ingeniør. Dette er yrker som samfunnet etterspør og som hadde sikret meg fast jobb etter endt utdanning. Jeg bestemte meg derimot for ikke å gå den fornuftige veien, men istedenfor valgte jeg usikkerheten – en bransje som stadig kuttes til beinet, hvor mulighetene er færre og albuene spissere. Var det galt av meg å velge denne retningen? Jeg tror ikke det.

Min kollega i Gambit, Simen Sletsjøe, skrev i et blogginnlegg på Tankestue tidligere i sommer at «ved å ta sjanser kan man oppleve ekstraordinære ting». Mitt internship i Gambit har for meg vært en slik sjanse. I fire år jobbet jeg hardt for å bli journalist, men når muligheten om et internship i et av Norges største kommunikasjonsbyråer dukket opp, tok jeg sjansen på å forlate mediebransjen og bevege meg over i PR-bransjen. Det har vist seg å være en erfaring jeg aldri vil ha vært foruten.

Grip sjansen
Som intern i Gambit har jeg fått muligheten til å jobbe på tvers av avdelinger og prosjekter. Jeg har jobbet med store selskaper innen sport, landbruk, olje- og gass, teknologi og bærekraft, men også med mindre gründerselskaper innen dagligvare. Jeg har arbeidet med å bygge medierelasjoner og merkevarer, laget informasjonskampanjer, tekster og innhold til sosiale medier. Jeg har fått muligheten til å jobbe med svært kompetente mennesker og vi har delt kunnskap og erfaringer. Internshipet har gitt meg praktisk erfaring som jeg kan dra nytte av i studiene mine og i fremtidige jobbsituasjoner, men viktigst av alt er tryggheten det har gitt meg om at en fremtid innen kommunikasjon virkelig er noe for meg.

Jeg vil oppfordre mine medstudenter til se forbi det andre gjør og utforske de utradisjonelle mulighetene. Grip sjansene, våg å utfordre deg selv – det er tross alt utenfor komfortsonen man vokser.

Det er slik jeg har funnet min vei. Mediebransjen er usikker og PR-bransjen er tøff, men valget om å bli intern i Gambit var 100 prosent riktig for meg. Forhåpentligvis vil jeg i fremtiden se tilbake på valgene og sjansene jeg tok, mulighetene jeg grep og være tilfreds fordi jeg satset på det jeg ville, og ikke det andre mente jeg burde velge.