Hva er det med toppidretten?

Hva er det med toppidretten?

Hva er det som får folk til å kaste TV’en ut av vinduet, vilt fremmede mennesker til å omfavne hverandre og bedriftsledere til å be de ansatte om å se på TV i arbeidstiden?

Toppidretten har en egen evne til å engasjere. Kanskje ikke så rart at sterke krefter nå igjen ønsker OL på norsk jord? Eller at sponsormarkedet for idrett er på over 2,5 milliarder kroner her i landet?

Toppidretten gir oss små mirakler i hverdagen og viser veien til suksess – og fiasko – på en måte de fleste forstår.

Toppidretten engasjerer millioner av idrettsgale nordmenn på tvers av alder, kjønn og sosial status. 2,1 millioner TV-seere så Norges åpningskamp i fotball-VM i 1994, mens seieren over Brasil i 1998 er kåret til århundrets femte viktigste historiske øyeblikk og har sin egen opera gående på Det norske teateret.

Det er i hovedsak tre grunner til at vi er så engasjert i toppidrett:

1. Idretten dekker et behov for opplevelser, spenning og underholdning
Toppidrett fascinerer oss fordi den gir mange, varierte og sterke opplevelser og følelser, som skuffelser, glede, beundring, samhold, latter og gråt. Toppidretten gir oss de miraklene vi ikke opplever i hverdagen. «Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?» spurte Dagbladet i sin faste spalte i hele 15 år etterpå. Så spennende var det.

2. Idretten forteller historier som er viktige for oss
Daglig får vi toppidrettens historier om perfeksjon, grensesprengning, suksess, motgang og flaks. Det er historier vi liker og reflekterer inn i vårt eget liv. Hvilke grenser vil jeg sprenge? Og hvordan skal jeg gjøre det? Noen historier blir klassikere. Som den med Bjørn Wirkola, opphavet til landets mest brukte idrettsmetafor. Ja, til og med Kong Harald refererte til skihopperen fra Alta, da han ble spurt om hvordan det var å ta over som regent etter sin far Kong Olav: «Det var som å hoppe etter Wirkola.»

3. Idretten er en tydelig prestasjonsmodell for samfunnet
I samfunnet finnes det hovedsakelig fem arenaer for sosial klatring: Næringslivet, vitenskapen, kunsten, politikken og idretten. Det er grensesprengerne og nyskaperne som premieres på disse feltene, men blant de fem er det toppidretten som har de tydeligste kodene for suksess. Dette gjør at nettopp toppidretten blir et forbilde, som i tillegg til å motivere forenkler en komplisert verden.

Idrettssosiologen Jan Ove Tangen sier det slik: «hverken pengetransaksjoner, skoleprestasjoner, teknologiske gjennombrudd, massemedienes nyheter eller vitenskapelig funn avspeiler fremskritt og tilbakeskritt slik idrettsprestasjonene gjør det.»

På bakgrunn av dette er det kanskje ikke så merkelig at mange vil ha OL til Oslo i 2022, eller at bedrifter engasjerer seg i sponsing av idrettsutøvere.

En liten advarsel til slutt: Interessen for idrett kan kanskje bli for sterk noen ganger. En av fire menn mener for eksempel at fotballinteressen er så sterk at det går utover forholdet til partneren.

Det er åpenbart ikke så lett å elske en kvinne når man forguder elleve menn!

PS: Meld deg på gratis frokostmøte i regi Gambit H+K torsdag 26.april

På frokostmøtet kommer vi nærmere inn på sponsing og hvordan London vant OL 2012. Vi får besøk av Rowland Jack og Andy Sutherden fra vårt globale team innen Sports Marketing og Sponsorship. De tar pause i arbeidet med London OL 2012 for å fortelle mer om deres erfaringer med å forberede et OL, med utgangspunkt i kommunikasjon og sponsing.

Har du ikke meldt deg på ennå, kan du fortsatt melde deg på til gambithk@hkstrategies.com. Arrangementet  er gratis, og foregår på Vika kino fra kl. 08.30 – 09.45 (frokost fra kl.08.00). Se hele  invitasjonen.

[Foto: Stian Broch]

Om skribenten

Anders Hall Grøterud er leder av fagområdet Sports Marketing & Sponsorships i Gambit H+K. Han har hovedfag i idrettspsykologi fra Norges idrettshøgskole og bakgrunn som landslagstrener i triathlon. Han har vært informasjonsdirektør i SATS og leder av kampen mot moms på trening. Anders har journalisterfaring fra Aftenposten, Dagbladet og VG og har skrevet boken «Sporty business» sammen med Geir Jordet. På fritiden er han lærer i ved Barratt Dues Musikkinstitutt og glad i surfski-padling.

 • http://twitter.com/hmthjomoe Hans Mathias Thjømøe

  Her sto det ikke så mye utover noen selvfølgeligheter. Forøvrig tror jeg idretten har mer å lære av næringslivet enn omvendt.
  Jeg er ellers ikke så sikker på om London «vant» OL. OL er et oppblåst sirkus finanisert for det meste av staten. OL i Oslo 2022 er kostnadsberegnet til ca 30 milliarder kroner. Det er 15.000 kroner per familie. Vil vi betale det?

  • http://twitter.com/Oslo2022 Oslo 2022

   OL i Oslo er ikke kostnadsberegnet til 30 milliarder. Det er enda ikke gjort noen kostnadsberegninger, men det virker sannsynlig at OL i Oslo vil bli en del billigere enn OL i Tromsø, som var kostnadsberegnet til 28 milliarder. Dette fordi Oslo har stor nok flyplasskapasitet og hotellkapasitet, i tillegg til noen av de dyreste anleggene, som hoppbakker og bob-anlegg.

   Dette med 30 milliarder kommer fra en gjetning i Morgenbladet, som er sterkt mot OL.

   Det man også må huske på er at disse pengene ikke kun går til å finansiere idrettsfesten. For pengene får byen nye anlegg, som vil bli brukt som fleridrettsanlegg med stor brukerflate i ettertid. I tillegg kommer utbedringer og utbygging av jernbane, kollektivtransport og vei. Dette er bare noen av godene som skapes.

   Det er også viktig å huske at OL betyr store inntekter, selv om disse ikke dekker utgiftene. Men man får altså svært mye igjen for pengene!

   • http://twitter.com/Oslo2022 Oslo 2022

    Det kan legges til en nyhet fra aftenposten aften i dag: Vålerenga har planen klar for en OL-hall med plass til 12 000 sitteplasser. Planen inneholder også en hall for håndball, kampsport og svømming, i tillegg til store grøntarealer. Og best av alt: Anlegget vil ikke koste hverken stat eller kommune en eneste krone. Anlegget skal nemlig finansieres av salg av boliger på en tomt eid av Jordal Park AS, som er ansvarlige for prosjektet!

 • Anders Hall Grøterud

  Takk for svar Hans Mathias. Jeg er spent på hva du mener idretten har å lære av næringslivet og håper du har mer på lista enn kostnadskontroll.