Hvordan få til en god sosial video?

Hvordan få til en god sosial video?

Bør du satse på video i sosiale medier? Svaret er et rungende ja, men det finnes regler og råd du bør følge. Her er noen.

Et opphold på Social Media Days resulterte i fulle notatblokker, nye bekjentskaper og et digitalt hode nypåfylt av inspirasjon. Blant mange interessante temaer og spennende foredrag var det ett tema som stakk seg ut, nemlig «Do’s, dont’s and upcoming trends in social video» av Emma Lundgren i Unruly.

Det er en kjent sak at videoer er det store i sosiale medier for tiden. Alle er enige i at video generer høyere rekkevidde, video generer delinger, video engasjerer, video informerer, det er ikke måte på hva video kan få til.

Så, bør du satse på video?

Ja.

Men får du engasjementet, delingene og rekkevidden automatisk? Får du automatisk gode resultater av å henge deg på videotrenden?

Nei. Fortsatt er kvaliteten på innholdet avgjørende.

Med dette i bakhodet fant jeg refleksjonene i foredraget til Unrulys Emma Lundgren veldig interessant. Ønsker dermed å trekke frem noen av hovedpunktene fra foredraget om hva man bør tenke på for å få til en god sosial video.

Det er nemlig to faktorer som driver deling:

  • Psykologiske triggere – det som vekker en følelse
  • Sosiale triggere – det som gjør at du ønsker å dele med dine venner

Dette er selve kjernen i hvorfor folk skal ønske å dele akkurat ditt innhold. Å spille på følelser er altså en god ting, men dette må også tenkes gjennom:

Kan det være hvilken som helst følelse?

Nei.

Dette er det forsket på, og det lønner seg ikke å spille på de de negative følelsene.

De tre første kampanjedagene
Video er en naturlig del av kampanjer, dette vet vi som jobber med integrerte kampanjer til daglig. Det å ha en klar strategi når man lanserer kampanjen er viktig. Hvem er målgruppen? Hvilken kanal befinner målgruppen seg i? Og når skal vi lansere? Lanseringstidspunkt er viktigere enn man skulle tro, for i 2015 viser det seg at hele 44% av delingene skjer de første tre dagene.

Vis hvem du er – husk lyd
Et annet godt poeng Emma pekte på i sitt foredrag under Social Media Days var at alt av videoinnhold må merkes slik at avsender kommer tydelig frem. Vi ønsker jo at innholdet skal påvirke varemerket i positiv retning, derfor må man brande materialet sitt godt for å bli synlig. Vis hvem du er, ikke skjul det.

Lydbruk i video er et ekstremt viktig virkemiddel, for lyd er med på å vekker følelser. Så lyd og bilde forsterker hverandre. Bare se hvordan lyd og bilde utfyller hverandre her:

Men – hvis man skal poste video i sosiale medier-kanaler må man huske på at neste 80% av videovisninger skjer med lyden av. Derfor er det også viktig at videoen kan fungere uten lyd. Tips: Bruk undetekst.

Hvor langt, da?
Helt til slutt ønsker jeg å videreformidle et spørsmål som ble stilt fra salen under foredraget:

Hvor lang skal en video i sosiale medier egentlig være?

Svaret her er nokså vagt – men det er akk, så enkelt: Videoen må være så lang det trengs for å fortelle en historie! Aksept for lengre videoer vokser hvert år, men det kreves en historie for å vekke følelser, og denne må være god. 

Se alle foredragene fra Social Meida Days her. 

Om skribenten

Nathalie jobbber i den kreative byråenheten Bisqit, og hennes ekspertise er på betalt kommunikasjon og innholdsproduksjon i sosiale medier. Hun har tidligere jobbet som rådgiver innen sosiale medier i OMG AS med ansvarsområder som community management, annonsering i sosiale medier, drift av ulike sosiale medier-kontoer og foredragsholding. Nathalie har en mastergrad i digital markedsføring og sosiale medier fra Middlesex University i London, og bachelorgrad innen reklame og merkevarebygging fra Markedshøyskolen i Oslo.