Oppladning til Stortingsvalget: 13 dager igjen

gambit169_positiv_horizontal

 

 

 

Det er kun 13 dager igjen til valget, og vi i Gambit H+K følger nøye med på det som rører seg i det politiske landskapet. Stortingets 169 plasser skal fylles opp, og både veteraner og nykommere skal velges til å styre landet vårt de neste fire årene. Blir det Erna eller Jonas som får den vanskelige oppgaven med å danne regjering?

Dette er andre utgave av vårt politiske nyhetsbrev, Gambit169. Her gir vi deg analyser av de siste meningsmålingene, møter stortingskandidat Himanshu Gulati (FrP) og ser med skråblikk på høyresidens nokså fraværende nestorer. Ønsker du å få nyhetsbrevet vårt ferskt i din e-postkasse? Meld deg på her.

 

Statsminister Erna Solberg under stortingets spørretime

Hva sier meningsmålingene?

Vi har lagt bak oss nok en uke med nasjonale meningsmålinger som bekrefter Arbeiderpartiets svake trend. På den andre siden av skalaen har FrP styrket seg, og flere institutter måler dem opp mot valgresultatet i 2013.

Snittet for uke 34 viser likevel flertall for regjeringsskifte, hvor Miljøpartiet har havnet i en vippeposisjon mellom blokkene. Begge sidene har konsekvent avvist Miljøpartiet som samarbeidspart, men både Arbeiderpartiet og Høyre kan ende opp med å kjempe om partiets gunst for å danne regjering.

Ikke bare går det dårlig for Arbeiderpartiet på meningsmålingene, men også på statsministermålingene daler Gahr Støres popularitet. Solberg har styrket seg markant den siste uken, og ligger nå klart foran.

Nysgjerrig på mer?

Kan FrP bli valgets store vinner, på tross av at partitoppen ikke er særlig synlig? Hvilke av småpartiene kommer over og under sperregrensen? Kan Venstre redde et borgerlig flertall ved hjelp av direkte mandater? Gambit H+Ks erfarne seniorrådgivere Stein Kåre Kristiansen og André Kolve tar temperaturen på valgkampen på vår Facebook-side.

 

IMG_6395

Ukens politiske stjerneskudd: Himanshu Gulati (Frp)

Hvilken politiker som ikke er fra ditt eget parti beundrer du mest akkurat nå?

Selv om hun ikke er en motstander, så vil jeg nevne Erna Solberg. Hun har vært en solid og god statsminister for hele Norge.

Hvis du ikke skulle stemt på Frp, hvilket parti ville du stemt på da?
Jeg er overbevist om at jeg ikke kunne vært i noe annet parti. Selv om jeg er enig med mange av sakene til både Høyre og andre partier, så føler jeg en veldig sterk tilhørighet til ideologien, kulturen og menneskene i FrP.

Hvem er ditt største politiske forbilde?
Mine forbilder er mange av de politikerne rundt meg som jeg har lært å kjenne og som gir alt for det de brenner for. Jeg vil nevne mentorer som Per Arne Olsen, Ketil Solvik Olsen og Per Sandberg. De største forbildene mine er de jeg har fått lære av direkte. De har inspirert meg mest.

Hvilken sak fra ditt partis partiprogram er du mest uenig i?
Jeg skulle ønske at FrP var tydeligere på behovet for å modernisere og endre en del av våre velferdsordninger. Vi har en utfordring på sikt når vi ser hvor mye utgiftene stiger. Da er vi nødt til å få inn flere incentiver i velferdssystemet vårt.

Hva er din viktigste fanesak?
Bekjempelse av den terroren og ekstremismen vi ser rundt oss nå. Krigen mot terror etter 11. september brakte meg inn i politikken. Jeg fikk også muligheten til å jobbe litt denne problematikken som statssekretær i Justisdepartementet.

Hvilken komité på Stortinget kunne du tenke deg å sitte i?
Det vil være et privilegium å få jobbe på Stortinget uansett fagfelt. Likevel, jeg ønsker å sitte i enten justis- eller utenriks- og forsvarskomiteen. Det er fordi jeg ønsker å jobbe med temaer som terror og ekstremisme og bekjempelsen av dette.

 

Skråblikk - Carl I. Spania?

Mens Arbeiderpartiet har drasset frem veteraner som Gro Harlem Brundtland, Thorbjørn Berntsen og Yngve Hågensen, har vi så langt i valgkampen sett mindre til Kåre Willoch og Carl I. Hagen. Er det slik at «nu går alt så meget bedre» at det ikke er behov for hyppige medieutspill fra Willoch? Eller er det slik at Erna Solberg er så populær som statsminister at hun ikke trenger å støtte seg til en forhenværende en? Ernas spindoctor, Sigbjørn Aanes, ville i hvert fall ikke svare VG da de tidligere denne måneden spurte om statsministeren og Willoch skal farte landet rundt på en blå sofa-turné. Jonas Gahr Støres sofa-opptredener med landsmoderen har vel heller ikke inspirert så mange andre enn de som vurderer å kjøpe nye stuemøbler. Men ettersom Aanes altså ikke avviste et sofa-stunt, kan man ikke se bort fra at Erna og Kåre plutselig dukker opp sammen på en scene nær deg. Etter dagens oppslag i VG er det kanskje lettere å se for seg Willoch i en gyngestol og Erna kledelig plassert på en taburett merket statsminister. Horn på veggen blir liksom litt for klisjéaktig.

FrP-nestor Carl I. Hagen har også glimret med sitt fravær så langt i denne valgkampen. Med unntak av et par spede forsøk på å fremme Sylvi Listhaug som Siv Jensens fremtidige arvtaker, har det vært merkelig stille fra den tidligere partieieren. Stille før stormen, tenker kanskje noen i FrP. For historien viser at når man ikke har hørt et knyst fra Carl I. Hagen på en stund, kommer det ofte – helt plutselig – noe langt mer enn det.

I likhet med flere godt voksne politikere, har også Hagen vist at han kan beherske sosiale medier. Han har i hvert fall opprettet en profil på Facebook, og av og til kan det ut som han har kommet i skade for å trykke på «publiser innlegg» i stedet for av-knappen på fjernkontrollen når han skal legge seg om kvelden. Men nå har det vært nokså tyst også på den fronten. Kanskje Hagen ikke lenger savner seg selv i det politiske liv? Eller har han rett og slett tatt med seg Eli til Spania og inntatt horisontalen på en solseng? Skal vi driste oss til å tipse Hagen om at sosiale medier også fungerer i utlandet? Eller om at det faktisk er mulig å la seg intervjue over Skype for å være synlig i Dagsrevyen eller på TV2? Svaret er da garantert: Det vet jeg! Og det tror vi ham på…

André Kolve, seniorrådgiver i Gambit H+K
Andre.Kolve@hkstrategies.com