Reisebrev fra Davos

Skjermdump World Economic Forum

Reisebrev fra Davos

Det begynte med en hyttetur arrangert av professor Klaus Schwab for 45 år siden. I dag vil alle være på World Economic Forum – det årlige toppmøtet i Davos.

Seniorrådgiver i Gambit H+K Ragnvald Nærø er på World Economic Forum i Davos og har sendt oss dette reisebrevet.

Omtrent 2500 deltakere er registrert i tillegg til ledsagere, sherpaer og alle de andre som vil assosieres med World Economic Forum, eller WEF som insiderne kaller det. Den lille fjellandsbyen i Sveits blir hvert år på denne tiden invadert av verdenseliten. De fastboende reiser bort og leier ut hus og leiligheter. Leiebetaling for en knapp uke finansierer husutgiftene for et helt år for mange. Å leie et møterom på Hotel Belvédêre Steigenberger koster 120 000 kroner for 2 timer.

Men er du her, kan du møte Ban Ki-moon, Leonardo DiCaprio, Jack Ma, Joe Biden, Christine Lagard eller Erna Solberg på gaten, eller i shuttlebussen. Å få flyt i transport og orden på infrastruktur er løst på en fabelaktig måte, som bare sveitsere kan gjør det, effektivt og raskt – når du først er kommet gjennom sikkerhetskontrollen.

Apropos de du tilfeldigvis kan møte i shuttelbussene som hele tiden går fra det ene arrangementet til det andre: Alle er blant de beste på sitt område i verden, det være seg bedriftsledere, professorer, nobelprisvinnere, investorer og så videre.

Da gjelder det å kunne sin ”elevator-speech”.

Plutselig har du etablert kontakt med et menneske som kan forandre – om ikke livet ditt, så kanskje den virksomheten du driver. Dette er mulighetens uke, krevende, spennende interessant, problemer analyseres og nye ideer lanseres og testes.

WEFs motto ”commited to improving the state of the world” er fundamentet for organisasjonens virksomhet. På årsmøtet i år er temaet ”Mastering The Fourth Industrial Revolution” – om teknologi, automatisering, kunstig intelligens, presentert innenfor en geopolitiske ramme av flyktningkrise, terrorfrykt, økonomisk nedtur, klimautfordringer med mer.

Og vil du ha litt ”Mindful Meditation” på morgenkvisten, ja, så er det bare å dukke opp der.

For de norske deltakerne er middagen på dag 1 det første samlingspunktet. Første dag var DnBs konsernsjef Rune Bjerke vert, og inviterte tradisjonen tro til fondue beskrevet av konserndirektør Trond Bentestuen som ”noe enkelt, sånn derre som jeg ikke er så veldig begeistret for”.  Dette har vært en lukket seanse inntil de siste par årene da mediene får slippe til under aperitiffen, for deretter å måtte forlate lokalet. Kjekt da for de norske deltakere å være på innsiden og la seg inspirere av WEF-direktør Espen Barth Eides brilliante analyse av verdenssituasjonen.

Noen blir så inspirert at de tar en ekstra dag i slalåmbakken som går fra sentrum og flere hundre meter høyere enn Galdhøpiggen. Er du heldig sitter Alibaba-sjefen ved siden av deg i skiheisen…