Slik kan Hillary vinne debattene

26/09/2016 |  by  |  PR-trender

Mandag kveld amerikansk tid er den første av de tre planlagte debattene mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Alle som følger amerikansk politikk gleder seg som gale. Det forventes å bli den mest sette presidentkandidatdebatten gjennom tidende.

For alle som støtter Clinton er dette dagen de håper er begynnelsen til slutten for Trump. Endelig skal de diskutere politikk ansikt til ansikt. For alle er det helt åpenbart at Clinton kan sin politikk, mens Trump bare er en frekkas med stort selvbilde, bad-hair-day og primitive one-liners.

Men blir det slik?
Onsdag 21. september gikk «Maktens Språk», det årlige arrangementet om politikk og kommunikasjon, av stabelen. Blant foredragsholderne var Alex Contant som  var Communications Director for Marco Rubio’s presidentkampanje og en solid erfaring fra å forberede debatter mot Donald Trump.

På arrangementet innrømmet Contant at de undervurderte Donald Trump fullstendig. I starten tenkte de på hans kandidatur som en spøk, og det at han tok en tidlig ledelse ble sett på som et godt tegn. Historisk er det sjelden de kandidatene som blomstrer tidlig som vinner.

Så feil kan man ta.
Da jeg møtte Contant senere på dagen spurte jeg ham hvilket råd han ville gitt Clinton, for å komme seirende ut av debattene. For ham var svaret åpenbart. «She has to get under his skin». Strategien for henne må være å irritere ham såpass at han blir hissig og bekrefter for alle som ikke er blodfans at han hverken har karakter eller temperament til å være president.

Det er hennes eneste håp. Å tro at hun kan vinne over ham i en mer tradisjonell debatt om politikk er naivt, mener Contant. Grunnen til det er enkel. Trump leder ikke et parti, han leder en bevegelse. Og bevegelser har en annen dynamikk, og er frikoblet fra den rasjonelle politikken som Clinton kan til fingerspissene. Det dreier seg ikke om enkeltsaker, prosenter og hvem som kan navnet på flest afrikanske ledere. Bevegelser dreier seg om å få til noe større, en dramatisk endring i en eller annen retning.

Dynamikken i politiske bevegelser er også slik at kritikk av lederen oppleves som en personlig kritikk av tilhengerne. Så hver gang Clinton kritiserer Trump for politiske kortslutninger, blir hans tilhengere enda mer lojale fordi de ikke finner seg i å bli kritisert.

Clinton må også lykkes med å få Trump forbannet. Det har i tidligere debatter vist seg ikke å være så vanskelig. På den annen side har Trump de siste ukene drevet en langt mer disiplinert kampanje enn tidligere. Han har sluttet med å sende et twitterlass med eder og galle nedover hodet på enhver som kommer med en kritisk bemerkning. I blant har han til og med et manus når han holder tale.

Noe er på gang.
Kanskje vil Trump overraske mandag kveld med noe som ligner statsmannstakter. Kanskje han til og med vil være mer konkret på politikken sin. Det vil i så fall være dårlig nytt for Clinton.

Hvor viktige debattene til syvende og sist er for hvem som blir president er likevel et åpent spørsmål. Fortsatt tror de fleste ekspertene at Clinton vinner, selv om det ikke lenger sies med utropstegn. All matematikk og politisk historie skulle nemlig tilsi det.

Kanskje blir vi litt klokere natt til tirsdag. Men hvem vet.

Det blir i hvert fall en natt for øl og popcorn.